Działania

Naszym głównym celem jest rozwijanie kreatywności, zdolności artystycznych i manualnych młodych ludzi oraz zachęcanie ich do aktywnego spędzania czasu wolnego. W dobie komputerów chcemy pokazać młodzieży alternatywne rozrywki, które pozwolą wyrobić wyobraźnię i intelekt, a także pomogą nawiązać wiele nowych kontaktów, nauczą samodzielności i zwiększą sprawność fizyczną. Swoje cele realizujemy poprzez szereg działań w trakcie całego roku.

Terenowa Gra Fabularna „Fantazjada”

Sztandarowym projektem stowarzyszenia jest “Fantazjada” – terenowa gra fabularna przeznaczona dla uczestników powyżej szesnastego roku życia. Fantazjada to LARP (ang. Live Action Role-Playing) – jej akcja toczy się w autorskim świecie fantasy, gdzie uczestnicy wcielają się w wymyślone przez siebie postacie. Gracze muszą wykazać się kreatywnością w tworzeniu strojów i rekwizytów odpowiednich dla swoich ról, a także rozwijają się aktorsko. Impreza odbywa się cyklicznie, co roku w okolicach święta Bożego Ciała, na XVIII-wiecznych fortach i w lasach wokół Srebrnej Góry (dolnośląskie). Z roku na rok przyjeżdża tam coraz więcej ludzi nie tylko z całej Polski, ale także Czech i Niemiec. Na edycji 2011 bawiło się już ponad 400 osób.

Belletyn

Belletyn jest imprezą towarzyszącą Fantazjadzie, realizowaną zwykle w sobotni wieczór, w trakcie przerwy w grze. Ma charakter festynu. Odbywają się na nim różnego rodzaju zawody, na przykład konkurs rysunku, czy przyśpiewki fantazjadowej. Mają na celu integrację międzypokoleniową i międzynarodową oraz promowanie aktywnego spędzania czasu na świeżym powietrzu. Na zakończenie odbywa się zazwyczaj koncert lub „folkoteka”, dyskoteka z muzyką folkową.

Metal Warriors

Metal Warriors to LAF (ang. Live Action Fight) – wielka bitwa na bezpieczny, wykonany z miękkich tworzyw oręż, toczona do rytmu dynamicznej muzyki. To kolejna impreza towarzysząca Fantazjadzie. Chętni mają za zadanie przygotować “broń”, która nie będzie przypominać tradycyjnych mieczy czy toporów. Liczy się inwencja twórcza i pomysł. Zdarzały się już rekwizyty w kształcie znaku drogowego, gitary, piły spalinowej... Najważniejsze, żeby były bezpieczne i efektowne.

Boffer Fighting Championships

...czyli mistrzostwa walki bezpieczną bronią. Pomysł narodził się z zainteresowania i uznania dla Metal Warriors. Wielu młodych ludzi lubi bezpieczną szermierkę, stąd pomysł na swego rodzaju turnieje urządzane przy różnych okazjach – na spotkaniu śródrocznym, Fantazjadzie, a w roku 2011 także na konwencie Sorontar (impreza stowarzyszenia Bractwo Sorontar). Zawody polegają na szeregu pojedynków, w których metodą eliminacji wyłania się zwycięzcę. Zdobywca pierwszego miejsca otrzymuje skórzany pas świadczący o jego bojowych przewagach, do którego dołącza się przywieszkę z jego imieniem. Mistrz zostaje w posiadaniu trofeum do kolejnych zawodów, kiedy to musi obronić tytuł lub przekazać pas następcy.

Spotkania śródroczne

Podczas roku kalendarzowego odbywa się szereg spotkań organizowanych zwykle we Wrocławiu i trwających przez weekend. Wtedy też mają miejsce różnego rodzaju warsztaty taneczne, aktorskie, manualne i charakteryzatorskie mające na celu rozwijanie umiejętności uczestników. Jest to również wspaniała okazja do nawiązywania nowych znajomości, spotkania z przyjaciółmi i integracji. Przyjechać może każdy chętny do udziału w proponowanych zajęciach czy do poprowadzenia własnych, do podzielenia się swoją wiedzą i umiejętnościami.

Nagrywanie zwiastuna do Fantazjady

Co roku, zwykle w wybrany jesienny weekend odbywa się nagrywanie zwiastuna do kolejnej edycji Fantazjady. Jest to świetna okazja do zapoznania się ze światem gry, ale również do poznania nowych osób, podniesienia swoich umiejętności, a przede wszystkim do spędzenia wolnego czasu aktywnie i w plenerze.

Użyj strzałek do nawigacji, oraz Esc aby zamknąć okno.